Rødvin

Rødvin er danskernes foretrukne vindrik. Af den vin vi drikker, er 75% rødvin mens de resterende 25% er rosé- og hvidvin. Og selvom den franske markedsandel er gået kraftigt tilbage er det stadigt mest fransk rødvin, vi drikker med Chile, Spanien og Italien på de næste pladser.

Produktion af rødvin

Når druerne ankommer til vineriet, bliver de nogle steder sorteret og evt. også afstilket. Det afhænger af, om vinmageren vil have den ekstra garvesyre med, der kommer fra stilkene. Skal man bruge metoden “macération carbonique”, så skal druerne være hele. Det er i den teknik, man bruger til f.eks Beaujolais den bruges med stor succes på nogle af de traditionelt voldsomme, garvesyrerige druer i Sydfrankrig og andre steder.

Ved “macération carbonique” kommes druerne hele i en tank. De nederste druer på bunden mases en anelse og saften begynder at gære på vanlig vis. Men tanken er forseglet, og der pumpes kuldioxid ind. De hele druer undergår en gæringsproces, der finder sted inde i selve druerne, hvor der dannes alkohol, en masse aroma og dyb farve, men ikke meget garvesyre. Når druerne så revner, blander saften sig med saften fra de knuste druer på bunden og fuldender gæringen på sædvanlig vis.

Den mere almindelige metode til produktion af rødvin foregår på følgende måde: De mere eller mindre knuste druer pumpes over i kar, som kan være fremstillet af glasfiber, cement, rustfrit stål eller træ. Vinmageren kan vælge at holde sig til den gær, der er naturligt til stede i vinkælderen, så gæringen kan starte, eller han kan vælge at slå den ihjel med en dosis svovldioxid i mosten og i stedet tilsætte kulturgær. Uanset fremgangsmetode, så er gæringen i gang. Normalt gærer rødvin ved en højere temperatur end hvidvin, og den kan ligge og macerere på skallerne i nogle ekstra dage, efter at gæringen er overstået. Det afhænger altsammen, om vinmageren ønsker en vin med kraftig farve og garvesyre eller en lettere vin. Han kan tage vinen fra drueskalleme, når han synes, at farven og garvesyren er passende, og så kan vinen afslutte gæringen uden skallerne.

Det er dog vigtigt, at skallerne hele tiden er i kontakt med vinen. Gæringstrykket har tendens til at skubbe skallerne øverst op i karret, hvor de danner en tyk, grødet masse, der kaldes “hatten”. Den skal hele tiden brydes op og skubbes ned i vinen eller også pumper man vinen over “hatten”. Hvis man ikke gør det ene eller det andet, så kan der dannes bakterier på “hatten”, og vinmageren får ikke glæde af farven og garvesyren.

De udblødte drueskaller presses for sig selv, og denne såkaldte pressevin modner sædvanligvis alene og ikke sammen med den fritløbende vin. Når vinmageren til sidst blander sin vin, kan han tilsætte lidt pressevin. Den er mørkere, mere garvesyreholdig og kraftigere, men kan være meget velegnet i mindre mængder.

Den nye vin føres over i tank eller på nye egetræsfade, hvis vinmageren gerne vil have deres kraftige og med tiden bløde vanillesmag. Længden af den periode, hvor vinen lagrer, og om man ønsker tank eller fad eller en kombination heraf, afhænger delvist af den type vin, man vil lave (om den skal drikkes ung eller gemmes), og delvist af den individuelle vins karaktertræk. Nogle vine er kraftige nok til at blive lagret på nye egetræsfade, andre er ikke. Uanset hvad, så vil den unge vin gennemgå den malolaktiske gæring enten lige efter den alkoholiske gæring, eller også når kælderen bliver varmere om foråret. Denne andengæring skyldes bakterier, der ændrer den skarptsmagende æblesyre i vinen til en blødere smagende mælkesyre, og vinen bliver dermed rundere.

Aftapning på flaske finder sted, når vinmageren beslutter, at vinen har lagret længe nok. Beaujolais Nouveau aftappes blot dage eller uger efter høsten. En let rødvin, der skal drikkes ung, aftappes sandsynligvis få måneder efter høsten. Rødvine, der lagrer på små, nye egetræs barrique (225-liters fade, der bruges i Bordeaux og mange andre steder) aftappes som regel ikke før 1 1/2 år efter og skal så lagre yderligere på flaske, før de kan drikkes.

Rødvin på VinForum

Du kan finde flere interessante artikler og oplysninger om rødvin på VinForum. Nedenunder har du en oversigt. God fornøjelse:

Find rødvin på Cabernet Sauvignon i VinTesten
Find rødvin på Merlot i VinTesten
Find rødvin på Syrah/Shiraz i VinTesten

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion