Chablis er det nordligste vinområde i Bourgogne og ligger noget afsides i forhold til de andre Bourgogne-distrikter. Området ligger mellem Beaune og Paris og forholdsvist tæt på den sydligste del af champagne-området.
Vinmarkerne ligger rundt om byen Chablis og der er stort set kun tale om Chardonnay på markerne. Jordbunden er kalk og her er masser af østersfossiler og det giver vine, der nærmest smager af sin jordbund. Vinene kan godt være lidt flintet eller stålsatte og de har som regel altid en frisk og markant syre.
I modsætning til fætrene i Côtes de Beaune anvendes her ikke så mange egefade og de fleste simple Chablis-vine er ”blot” fremstillet i ståltanke. For de bedre Premier Cru og Grand Cru vine er det meget op til den enkelte vinproducent at afgøre hvordan vinen skal lagre og om den skal have fad. Det er både et spørgsmål om stil og hvordan de enkelte marker bedst udtrykkes.
Chablis klassifikation
Der er små 5.000 ha vinmarker i AOC Chablis. Alle marker er klassificeret i et af de fire niveauer, der findes i Chablis og som reflekterer forskellene i jordbund og hældning på markerne.
Nederst – og de mest simple vine – finder vi Petit Chablis, som er de yderste og flade vinmarker og som er det eneste område, der stadig kan udvides. Det er sjældent vi finder særligt spændende vine her og de fleste sælges i supermarkederne.
Næste niveau er AOC Chablis, som er den største AOC i området med godt over halvdelen af vinmarkerne. Her er der stor forskel på vinene fra de forskellige producenter. Nogle laver fremragende ”kommunevine” mens andre laver kedelige vine – her skal man kigge sig godt for.
Næsthøjeste niveau – og her hvor det sjove begynder – er Premier Cru. Ved den sidste regulering i 2009 er der 89 vinmarker, der må sætte Premier Cru på etiketten og bruge markens navn. I praksis er det dog en lang række færre navne, der anvendes, da man har lov til at bruge et mere kendt nabonavn i stedet. Der er således 17 kendte Premier Cru’er:
Mont de Milieu – Vallée de Chigot
Montée de Tonnerre – Chapelot, Les Chapelots, Pied d’Aloup, Sous Pied d’Aloup, Côte de Bréchain
Fourchaume – Vaupulent, Vau Pulan, Les Vaupulans, La Fourchaume, Côte de Fontenay, Dine-Chien, L’Homme Mort, La Grande Côte, Bois Seguin, L’Ardillier, Vaulorent, Les Quatre chemins, La ferme couverte, Les Couvertes
Vaillons – Sur les Vaillons, Chatains, Les Grands Chaumes, Les Chatains, Sécher, Beugnons, Les Beugnons, Les Lys, Champlain, Mélinots, Les Minos, Roncières, Les Epinottes
Montmains – Les Monts Mains, Forêts, Les Forêts, Butteaux, Les Bouts des Butteaux, Vaux Miolot, Le Milieu des Butteaux, Les Ecueillis, Vaugerlains
Côte de Léchet – Le Château
Beauroy – Sous Boroy, Vallée des Vaux, Benfer, Troesmes, Côte de Troesmes, Adroit de Vau Renard, Côte de Savant, Le Cotat-Château, Frouquelin, Le Verger
Vauligneau – Vau de Longue, Vau Girault, La Forêt, Sur la Forêt
Vaudevey – La Grande Chaume, Vaux Ragons, Vignes des Vaux Ragons
Vaucoupin – Adroit de Vaucopins
Vosgros – Adroit de Vosgros, Vaugiraut
Les Fourneaux – Morein, Côte des Près Girots, La Côte, Sur la Côte
Côte de Vaubarousse
Berdiot
Chaume de Talvat
Côte de Jouan
Les Beauregards – Hauts des Chambres du Roi, Côte de Cuissy, Les corvées, Bec d Oiseau, Vallée de Cuissy
De fleste Premier Cru’er bør ligge 5 år inden man rører dem og kan for det meste holde 10 år eller mere. De bedste marker i gode årgange tit 20 år+.
Chablis Grand Cru
Endelig er der på toppen 7 Grand Cru vinmarker, som alle ligger på en skråning tæt ved byen. Grand Cru markerne er: Bougros, Les Preuses, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos og Blanchots. De udgør tilsammen 100 ha marker og ca. 3% af den samlede produktion.
Alle Grand Cru’erne og også de to Premier Cru’s, Montée de la Tonnerre og Fourchaume, ligger på sydvestvendte skråninger.
Grand Cru vinene har godt af at lagre. Hvor de i de første år kan være meget stramme og stringente bliver de federe og mere cremet med årene og kan udvikle helt sauternes-agtige aromaer som honning og vanille. 5 år skal de have og helst 10 år. De gode årgange kan lagre overraskende længe og tit længere end chardonnay fra Côte de Beaune.
[divider]
I Chablis er her ikke så mange negocianter. Groft sagt kan man sige, at enten sælger man vinen under eget navn eller også sælger man den til det store kooperativ La Chablisienne, der står for næsten 1/3 af produktionen i Chablis.
De to bedste producenter i Chablis er Raveneau og Dauvissat – vine, der kan være svære at opdrive. Men der findes flere andre glimrende producenter. Og hvis der sammenlignes med Côte d’Or priser er de stadig rimelige i Chablis.