St. Peray er det sydligste vinområde i det nordlige Rhône. Det grænser op til Cornas mod nord og ligger på den vestlige Rhônebred lige over for byen Valence. Her dyrkes kun hvide druer, Marsanne og Roussane, på 62 ha. Og af disse druer fremstilles der almindelig hvidvin, men også mousserende vin. Historien fortæller at en vinbonde i 1825 “købte” en kældermester fra Champagne og at den første flaske sprang for foden af den gamle ruin Château de Crussol i 1829.
En anden historie går på at den tyske komponist, Richard Wagner, fik bragt 100 flasker St. Peray til Bayreuth, da han var ved at komponere Parsifal.
Det bedste at fortælle om vinene er måske deres historie. I dag er de ikke specielt spændende – hverken den stille eller den mousserende. De er gulgrønne i farve, men har ikke megen duft og skal drikkes unge.
De bedste producenter i St. Peray er:
A. Clape
Jean-Marie Teysseire
Jean-Louis Thiers